Waarom zou kip niet kerstig zijn? Kerst draait voor mij vooral om lichtjes en lekker eten met mensen om wie je geeft en de zonnewende vieren. Lekker eten hoeft voor mij niet te betekenen dat het van speciale luxe ingrediënten gemaakt moet zijn. Uiteraard eet ik graag met kerst uitgebreid en grijp ik de gelegenheid aan om lekker en meer te koken dan normaal, maar dat kan net zo goed met een goed stuk lekkere kip als met een kalkoen of wild. Het samenzijn en samen van een maaltijd genieten staat voor mij boven waar die maaltijd precies uit bestaat. Voor een kop soep, een bord spaghetti en een ijsje toe loop ik ook wel warm.
Anyway juist deze versie van de kip kan je heel erg winters maken. Met lekkere aardappeltjes in de schil (Roseval doet het altijd goed) en zoete wintergroenten als wortel, ui en pompoen. zulke dingen uit de oven acossier, assoccee, associeer ik juist met guur weer en binnen lekker warm aan tafel met een grote ovenschaal voor je neus.
Ik vind gebraden kip ook plenty kerstig. Ik heb met kip braden op de groente soms wel het probleem gehad dat de kip niet gaar werd omdat de groenten lang koud bleven. Dus ik zet 'm nu altijd op een magnetronrooster of zo, zodat hij eigenlijk boven de groenten hangt.
Het lag er waarschijnlijk ook aan dat ik veel groenten had en een keramieken ovenschotel. Met zo'n mooie, grote roasting tin heb je dat vast al minder snel.
@Ravelijne De ovenschaal zou het probleem niet moeten zijn, je zou 'm wat kunnen voorverwarmen, dat de kou eraf is. In het recept hierboven blijft de kip aan de onderkant wat bleek en zacht (door boter en de citroen), maar wel gaar. Bovenop wordt het beestje lekker krokant. Als je een braadslede (niet te verwarren met oven/bakblikken) hebt dan kan je 'm op het vuur zetten om de groente vast wat aan te zetten in een beetje boter of olie.
Zo'n braadslee zou wss wel een oplossing zijn. Ik denk dat de laag groente te dik was die keer en ik dacht dat het keramiek misschien niet snel genoeg warm werd, misschien. Het bleef echt lang koud en de kip wilde niet garen terwijl hij boven al droog werd en aan begon te branden. Maar meestal ging het wel goed en dan was het echt heerlijk.
Als je de groenten te dik opstapelt duurt het inderdaad te lang voor ze warm en gaar zijn. Een grotere ovenschaal zodat je ze meer kan spreiden, de groenten voorverwarmen in de oven of op een directe warmtebron kan dan helpen. Overigens hoef je voor een braadslede, geschikt om op het fornuis te gebruiken, geen 500+ euro uit te geven. (dat kan wel overigens) Die blauwe geëmailleerd plaatstalen van BK kunnen er ook tegen. Kosten € 38. (als je er niet eentje bij je oma kan ontvoeren. )
Ha, mijn oma had wel braadpannen, maar geen braadsledes. Ik zal het in gedachten houden en hij gaat erbij op mijn keuken-ooit-nog-een-keer-verlanglijstje.
Mijn ervaring is dat het erg wisselt, maar dat met langer koken het altijd wel goed komt. Ik eet het alleen zelden dezelfde dag dat ik het kook, omdat het regelmatig pas na achten goed begint te komen. Het mag op zich best actief pruttelen, zeg maar. Ik zet er een warmhoudplaatje tussen tegen aanbranden, maar dan zet ik het gas af en toe wel een tikkie hoger zodat het goed aan de gang blijft.
De tomaten waren ook niet superrijp zag ik, toen ik thuis kwam. Ik denk dat dat ook niet helpt in de kooktijd. Maar dan wachten we nog langer, tot het klaar is.