10 - Dom Space, wat is dat?

Uit Wandering Spirits

Ga naar: navigatie, zoeken


Sub in space


10 - Dom Space, wat is dat?


De lonkende grens van de geest. Het gaat verder dan wat we kunnen beredeneren en het daagt ons uit met een illustere aanwezigheid terwijl het bestaat op dezelfde ondefinieerbare manier zoals alles dat ontastbaar is.


Binnen BDSM is 'space' een belangrijke en erkende component. We neigen ernaar om Dominant-space met sub-space en de ervaringen van onderdanigen te vergelijken. En toch is space niet exclusief het domein van de onderdanige. De Dominant en de onderdanige zijn geneigd zich aan elkaar te spiegelen, reflecteren en de balans te vinden in bijna alle aspecten die de levensstijl met zich mee brengt. Dit is ook zo met space. Als een Dominant in normale bewustzijnstoestand is, kun je spreken van een neutrale bewustzijnstoestand. De persoon zal functioneren, zaken en problemen normaal afhandelen. De alledaagse bezigheden in een leven. Deze neutrale beleving is voor Dominant en onderdanige gelijk.


Binnen BDSM zijn er net als voor de onderdanige ook voor de Dominant dingen die voor hem als een trigger werken, een stimulans zijn. Als er iets gebeurt dat de Dominant triggert, zal zijn bewustzijnstoestand veranderen of verschuiven: De omschakeling van 'neutraal' naar 'alert'. In dit stadium zal de Dominant zich meer focussen op de onderdanige en op het spel. Alles dat daar niet bij hoort zal in meer of mindere mate genegeerd worden. Als er verder niets gebeurt zal de Dominant dikwijls weer terugkeren naar de 'neutrale' toestand en doorgaan met de dingen waar hij of zij mee bezig was. De sensatie van het 'alert' zijn verdwijnt dan met dezelfde snelheid als hij ook kwam.


Als een Dominant getriggerd is en er ontstaat een scene (in welke vorm dan ook, of dat nu een fysieke scene of slechts in de geest is) dan zal de Dominant in een staat van 'extra opmerkzaamheid' komen voor hij of zij overgaat naar complete Domspace. In dit stadium voelt de Dominant vaak een enorme hoeveelheid energie door zijn lichaam stoten. Hij is actief voorbereid om op bijna alles te reageren en te responderen. Vergelijk het met een soort van hyperactiviteit die veroorzaakt wordt door deze energiestoot.


Sommige Dominanten beschrijven dit stadium als een gewaarwording die over hen komt en door hen heen vloeit. Waarnemingen zijn helderder, zicht wordt scherper, gehoor zal intensiveren, adrenaline jaagt en zorgt voor een gevoel van plotselinge kracht. Een sensatie van intense bewustheid. Details worden scherper.


In een spelsituatie zal de Dominant een alerte geestelijke objectiviteit opmerken. Dit is een splitsing tussen de normale emotionele respons en alles dat rond hem heen is. Sommige Dominanten zullen tevens een gevoel van stromende energie ervaren. Dit kan voelen alsof de energie van de onderdanige naar de Dominant stroomt en weer terug. Andere Dominanten kunnen ervaren dat ze als het ware 'binnen in' de onderdanige zitten. Een deel van de Dominant zal het spel ervaren vanuit een onderdanig perspectief.


Sommige Dominanten zeggen dat zij de gedachten van de onderdanige 'voelen' of 'horen'. Dikwijls is er een gevoel van intense spanning. Zo intens dat het een fysieke huivering veroorzaakt. Men reageert anders dan 'normaal'. De reacties zijn veelal direct gerelateerd aan de persoon of het spel waarmee er een interactie plaatsvindt. Het emotionele isolement en de veranderde emoties zorgen ervoor dat de Dominant anders met de onderdanige omgaat dan hij in het normale leven in de 'neutrale' bewustzijnstoestand zou doen. Het is belangrijk om op te merken dat spelen een Dominant opwindt, de spanning en de verschillende stadia van gevaar pompen chemische reacties in de Dominant zijn bloedstroom.


Hoe dieper de onderdanige tijdens een spel in subspace glijdt, hoe verder de Dominant in Domspace kan stijgen. De onderdanige reageert op de acties van de Dominant. Daardoor triggert en re-triggert ze de Dominant. Bij beiden veroorzaakt het spel een euforisch gevoel. Toch is er een wezenlijk verschil. Deel van de intensiteit die de Dominant voelt is vanwege de mentale vergelijking noodzakelijk om geestelijke en lichamelijke controle door het hele spel te houden, totdat het opbouwt naar en eindigt in een mentaal orgasme.


Dan is er een laatste gradatie van Domspace die sommige Dominanten nu en dan bereiken. "Primal space". Men ervaart dit als een mentale drempel waar men overheen stapt. Sommige Dominanten vergelijken het met bloedlust. Als een Dominant deze toestand van geestelijke euforie bereikt wordt het soms gevaarlijk. Door een overkill aan chemische reacties kan hij zichzelf overschatten, waardoor het helder denken bemoeilijkt wordt. Sommige Dominanten ontdekken een nieuw aspect van wreedheid in zich. Iets dat ze nooit hadden verwacht en waar ze vanuit het verlangen, de bloedlust, aan willen toegeven.


Elke Dominant die merkt dat hij het gevoel heeft dat hij tijdens een spel een totaal isolement ervaart waarin het gevaar dreigt voor overschatting, moet onmiddelijk erkennen dat het spel te ver gaat en het spel beëindigen. In deze bewustzijnstoestand kan hij niet meer naar behoren voor de onderdanige kunnen zorgen. Zelfs een minieme bewustwording kan de Dominant uit de gevarenzone brengen. Vanaf dat punt is afbouw van het spel noodzakelijk om een herhaling te voorkomen dat deze fase van Domspace opnieuw bereikt wordt.


Als het spel is afgelopen is hebben de Dominant en de onderdanige elkaar nodig. Er is een behoefte aan verbondenheid en knuffels. Ook is er vaak een verlangen naar seksuele ontlading. Veel stellen genieten ervan om simpelweg in elkaar verstrengeld op de bank te zitten en op die manier weer met beide benen op aarde te komen. Er gaat een simpel gevoel van veiligheid uit van dit soort lichaamscontact. Energie komt in balans, na verloop van tijd herstelt het lichaam en wordt de geest weer rustig. Terug naar de 'normale staat'.


Tot zover is dit stukje ontleend aan een schrijven van een Amerikaanse Domme, Mstrs Steel.


Wat iedereen hierin waarschijnlijk herkent zijn de overeenkomsten tussen Domspace en subspace. Toch zijn er ook duidelijke verschillen. Veel Dominanten ontkennen overigens dat ze deze ervaringen hebben. Waar dat in zit weet ik niet. Persoonlijk herken ik er veel. In het volgende stukje vertel ik daar iets meer over…
Weergaven
Persoonlijke instellingen