slowchat

OT = Off Topic. Alles wat niets met BDSM te maken heeft dus...
Gebruikersavatar
Ravelijne
Berichten: 5
Lid geworden op: 09 aug 2009, 11:43

Re: slowchat

Bericht door Ravelijne »

Wat zei de KNO arts over de test en waar het voor was? Daar kun je wel iets uit afleiden over of het echt nodig is of niet. Vraag vooral ook wat de diagnostische waarde van de test is (dus wat willen we uitsluiten of vaststellen), en wat voor actie er op basis van de uitslag wel of niet genomen wordt.

Zo heb ik ook wel eens een test toch niet gedaan, omdat de arts zei dat die test inderdaad als hij positief was kon vaststellen dat het inderdaad om een bepaalde infectie ging, maar dat het aantal valse negatieve uitslagen (dus dat de test niet die infectie aangaf, maar dat het er wel is) zo hoog is, dat we dan toch beter ook wel konden behandelen. En dan ga je dus toch antibiotica geven, en als het daarvan overgaat dan was het dus toch die infectie. Als het antwoord altijd voor de zekerheid antibiotica is, dan kunnen we de test wel overslaan.

De reden dat de arts die test wel voorstelde, is dat de verzekering in hun nek ademt over onnodig antibiotica voorschrijven, en als hij een positieve test kan laten zien, dan hebben ze iets minder te zeuren. Wat ik wel snap, maar ik had geen zin om alleen daarvoor bloed te laten prikken en kosten te maken.

Algemene richtlijn en ervaring met onderzoeken: In mijn ervaring hebben artsen over het algemeen niet echt de gewoonte om nutteloze onderzoeken te laten doen. Het is gewoon niet altijd makkelijk om de oorzaak van iets te vinden en veel dingen zijn waarschijnlijk onschuldig, maar misschien niet. En die misschien niet kan dan variëren van dat iets niet levensbedreigend is, ook niet als het erger wordt, maar wel handig om snel bij te zijn omdat het dingen zijn die toch irritant zijn (net zoals duizeligheid irritant is). En natuurlijk dat kleine percentage dingen waar er wel iets aan de hand blijkt te zijn.

Duizeligheid is een heel tricky symptoom wat dat betreft, want het kan inderdaad compleet onschuldig zijn (zelfs mensen die er zoveel last van hebben dat ze niet meer kunnen werken of in het verkeer deelnemen kunnen er 100 mee worden), maar het kan ook het enige symptoom zijn van een heel serieus iets met hersenen of zenuwstelsel. Dat maakt het een lastige puzzel voor een specialist, wanneer en hoeveel onderzoek ze laten doen.

Dus even goed kijken naar wat de arts zegt over dat gehooronderzoek. Heeft het met die duizeligheid te maken? Of is het iets nieuws wat toevallig vastgesteld werd? Heeft hij/zij iets anders gezien wat wel nuttig is om even iets mee te doen? Let op: als ze iets heeeeeeel ernstigs willen uitsluiten, zijn ze soms ook niet zo duidelijk, omdat ze je niet willen verontrusten, maar toch dat ene zeldzame maar ernstige ding even willen uitsluiten, dan kan het vaag klinken maar wel een nuttige actie zijn. Maar dan moet je dus even doorvragen naar 'wat willen we vaststellen/uitsluiten, wat voor actie nemen we op de uitslag (behandeling, of een 'baseline' meting hebben om te vergelijken met toekomstige uitslag zodat we weten of iets inderdaad verandert/verergert) en wat is de consequentie/risico als ik het niet doe. Maar als je gehoor inderdaad achteruit blijkt te gaan (misschien een vermoeden omdat je dat van die prop niet gemerkt had?), is het wel iets wat handig is om snel bij te zijn.

Ik heb wel meegemaakt dat ze extra proberen te verdienen, maar dat is dan meestal dat ze je langs laten komen om in twee minuten te vertellen wat ook telefonisch had gekund, of dat ze de nieuwe meting te dicht op de eerste wilde doen als je nog geen verandering verwacht vast te kunnen stellen. Met doorvragen naar reden/nut/consequentie kreeg ik meestal wel een helder idee.

Sommige zorgverzekeringen hebben ook een medische info lijn, waar je een soort informele second opinion of uitleg aan een arts kunt vragen. Dat heb ik ook wel eens gedaan, als ik niet zeker was of ik het wel nuttig vond. Die is natuurlijk wel aangenomen vanuit een 'laten we de zorg betaalbaar houden' perspectief, dus ook daar even rekening houden met 'wij van WC-eend', maar ik had het idee dat toen ik destijds belde ik wel goeie, objectieve informatie kreeg. Dus je kunt ook nog kijken of jouw verzekeraar ook zoiets heeft, of je kunt het telefonisch spreekuur van je huisarts bellen en die om advies vragen. Die kan vaak ook wel iets toelichten.

Edit: Damn, ik kan niet kort en bondig schrijven vandaag, geloof ik. :D Sorry! Ik hoop dat er iets tussen staat waar je iets aan hebt. :)
Gebruikersavatar
thaliya
Berichten: 50
Lid geworden op: 16 aug 2010, 14:25
Locatie: Arnhem

Re: slowchat

Bericht door thaliya »

Ik weet dat ik altijd een keuze heb. Waar ik mee zit is: kan ik ervan uitgaan dat artsen zelf een afweging maken of iets nodig is, of wordt dat van mij verwacht? Hoe kritisch moet ik als patiënt zijn?
And sometimes, when we shine, by walking with our heads held high (even when we are crawling),
we give permission for others to find their own path of erotic authenticity as well - Lee Harrington
Gebruikersavatar
Ravelijne
Berichten: 5
Lid geworden op: 09 aug 2009, 11:43

Re: slowchat

Bericht door Ravelijne »

Zoveel als waar je jezelf comfortabel bij voelt. Artsen zijn ook maar mensen en ze verschillen onderling. Meestal is het wel in orde, denk ik, maar er is niet één standaard waar iedereen aan voldoet. De ene arts onderzoekt liever een keer te veel dan dat die iets mist, de ander weegt kosten en comfort voor de patient zwaarder mee. Ze verschillen ook wel eens van mening over wat echt nodig is en wat, niet met valide punten aan beide kanten.

Zelf gebruik ik de vragen en bedenkingen die ik boven opschreef om te proberen daar een afweging in te maken. Maar niemand kan je vertellen waar jouw arts zit met zijn afweging en waarom die een bepaalde aanbeveling doet, behalve die arts zelf.
Gebruikersavatar
chell
Berichten: 155
Lid geworden op: 09 aug 2009, 11:21

Re: slowchat

Bericht door chell »

Ik ben altijd wel heel kritisch, zowel qua medicatie als qua onderzoeken. Zo krijg je toch best vaak 'voor de zekerheid' antibiotica en na mijn aanrijding moest ik ook 'voor de zekerheid' maar een weekje Naproxen slikken.

Ook heb ik wel eens een bloedonderzoek geweigerd. Het was al duidelijk dat ik galstenen had, maar de huisarts in opleiding wilde toch ook nog dat ik hepatitis ging laten prikken. Terwijl afwijkende leverwaarden gewoon horen bij het beeld van galstenen. Dus dat heb ik toen niet laten doen. Staat ook echt als weigering in m'n dossier.
Blue

Re: slowchat

Bericht door Blue »

Charles schreef: 10 jul 2019, 23:51 Even gekeken, maar volgens mij kan je ook zonder sms verificatie fetlife-member worden.
Als ik het goed lees (mijn schoolengels is niet al the best) kan je ook fetlife-member worden door een uitnodiging via email te ontvangen. Die uitnodigingen kunnen alleen gedaan worden door betalende fetlife members. Ik ben er zo eentje die betaald heeft :)
Dit krijg ik dus te zien. Kun jij de link doorsturen waarin het via e-mail kan?
EF320F24-A23E-4076-B214-E20D23236463.png
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Deleted User 1996

Re: slowchat

Bericht door Deleted User 1996 »

Als jij jouw mailadres aan mij geeft kan ik jouw een uitnodiging laten sturen. Dan zou het moeten lukken :)
Geef jouw mailadres middels een pb-tje hierzo, anders hebbie kans op fanmail wanneer je jouw mailadres in dit draadje zet.
Gebruikersavatar
thaliya
Berichten: 50
Lid geworden op: 16 aug 2010, 14:25
Locatie: Arnhem

Re: slowchat

Bericht door thaliya »

@Ravelijne: de MRI scan is om uit te sluiten dat er een bloedpropje in de hersenen zit. Eentje in de categorie "kans is heel erg klein, maar voor de zekerheid". Het is namelijk een mogelijke oorzaak van duizeligheid.

De gehoortest is omdat ik de keer dat ik duizelig was aan de linkerkant beduidend minder hoorde dan rechts. Vandaag hoorde ik met beide oren hetzelfde. De vraag is alleen dus of ik ook nog goed hoor. Ik denk van wel want ik heb geen moeite met mensen verstaan.

Wat dat betreft is het dus wel uitgelegd, maar ik vind het nogal veel. Zo kom je nooit in het ziekenhuis, zo kom je er 4x binnen een maand.

@Chell: zomaar antibiotica voorschrijven deden ze in India veel, zelfs bij baby's! Daar ging ik altijd standaard tegenin. Sowieso waren ze daar van de medische ingrepen als het niet noodzakelijk was. De westerse ziekenhuizen zijn net zo goed als de ziekenhuizen hier, alleen veel goedkoper (voor onze maatstaven dan), dus de verleiding was soms ook wel groot om "gewoon" even binnen te lopen. Want waarom zou je met iets blijven rondlopen terwijl je voor een consult met een medisch specialist in het ziekenhuis tussen de 1 en 3 euro betaalt. Zonder wachttijd.

Edit: ik ga wel terug voor de andere onderzoeken. Ja, de kans is klein dat er iets is, maar ik merk dat ik het toch ook wel fijn vind om het zeker te weten.
And sometimes, when we shine, by walking with our heads held high (even when we are crawling),
we give permission for others to find their own path of erotic authenticity as well - Lee Harrington
Gebruikersavatar
Ravelijne
Berichten: 5
Lid geworden op: 09 aug 2009, 11:43

Re: slowchat

Bericht door Ravelijne »

chell schreef: 12 jul 2019, 12:22 Ik ben altijd wel heel kritisch, zowel qua medicatie als qua onderzoeken. Zo krijg je toch best vaak 'voor de zekerheid' antibiotica en na mijn aanrijding moest ik ook 'voor de zekerheid' maar een weekje Naproxen slikken.
Wow, dat is echt helemaal niet mijn ervaring, qua antibiotica. Zal dan toch wel verschillen qua huisarts, misschien (de mijne hadden altijd foldertjes met waarschuwingen over onnodig antibiotica gebruik in de wachtkamer hangen en zo). Effe uit nieuwsgierigheid: waar was die Naproxen voor, Chell? Ik snap het niet goed als preventief middel. Tegen zwelling dan?
thaliya schreef: 12 jul 2019, 14:07 Edit: ik ga wel terug voor de andere onderzoeken. Ja, de kans is klein dat er iets is, maar ik merk dat ik het toch ook wel fijn vind om het zeker te weten.
Dat is ook gewoon iets wat je moet meewegen. Succes!
Blue

Re: slowchat

Bericht door Blue »

Charles schreef: 12 jul 2019, 13:29 Als jij jouw mailadres aan mij geeft kan ik jouw een uitnodiging laten sturen. Dan zou het moeten lukken :)
Geef jouw mailadres middels een pb-tje hierzo, anders hebbie kans op fanmail wanneer je jouw mailadres in dit draadje zet.
Dank, pb inmiddels verstuurd :)
Deleted User 178

Re: slowchat

Bericht door Deleted User 178 »

Ik denk dat het misschien ook wel erg afhankelijk is van de betreffende arts?

Afgelopen voorjaar had ik ook een paar weken heel erg last van duizeligheid. Super onhandig. Ik kreeg bij de huisarts een linkje mee naar een website met een oefening die ik maar moest doen.

Bij mijn huisarts is het bijna moeilijk om een doorverwijzing of onderzoek te krijgen. Toen ik kwam met klachten vanwege een myoom was het ook 'dat hebben zo veel vrouwen', mooi dat ik toch geopereerd moest worden uiteindelijk.

Dus ik denk dat het soms ook een beetje je eigen gevoel volgen is?
Gebruikersavatar
tessie
Berichten: 42
Lid geworden op: 09 aug 2009, 14:01
Locatie: Almere
Contacteer:

Re: slowchat

Bericht door tessie »

Ik heb ook last gehad van duizeligheid, maar kreeg van de huisarts ook gewoon een aantal oefeningen. Mijn moeder had het laatst ook en die moest naar de fysio die haar ook oefeningen voor ging doen. Geen verder onderzoek. Maar mss als je zwanger bent dat je dan meer onderzoeken krijgt, voor de zekerheid?
Deleted User 1996

Re: slowchat

Bericht door Deleted User 1996 »

Blue schreef: 12 jul 2019, 15:26
Charles schreef: 12 jul 2019, 13:29 Als jij jouw mailadres aan mij geeft kan ik jouw een uitnodiging laten sturen. Dan zou het moeten lukken :)
Geef jouw mailadres middels een pb-tje hierzo, anders hebbie kans op fanmail wanneer je jouw mailadres in dit draadje zet.
Dank, pb inmiddels verstuurd :)
Als het goed is ligt er een uitnodigingsmail in je mailbox waarmee je een account zou kunnen aanmaken op fetlife.
Gebruikersavatar
shareen_G
Berichten: 0
Lid geworden op: 28 jun 2010, 11:11
Locatie: Alkmaar

Re: slowchat

Bericht door shareen_G »

thaliya schreef: 12 jul 2019, 09:39 Bijna 2 weken geleden had ik last van draaiduizeligheid.
Guardian heeft ook eens last gehad van draaiduizeligheid en dat heeft de fysiotherapeut toen opgelost. Er schijnen dan inderdaad een soort van kristallen van hun staafjes gevallen. De fysio heeft zijn hoofd op een bepaalde manier een paar keer gedraaid en toen was het opgelost.
Mocht je er nog last van hebben dan kun je altijd nog even bij een fysio vragen.
Waar een wil is, is een weg
Gebruikersavatar
thaliya
Berichten: 50
Lid geworden op: 16 aug 2010, 14:25
Locatie: Arnhem

Re: slowchat

Bericht door thaliya »

Ik had niet die kristallen want dan moet het erger worden als je je hoofd snel beweegt en dat had ik niet.
Wel ergens fijn om te lezen dat er meer mensen zijn die hier last van hebben/hadden, maar opmerkelijk hoe iedere arts er anders mee omgaat
And sometimes, when we shine, by walking with our heads held high (even when we are crawling),
we give permission for others to find their own path of erotic authenticity as well - Lee Harrington
Gebruikersavatar
shareen_G
Berichten: 0
Lid geworden op: 28 jun 2010, 11:11
Locatie: Alkmaar

Re: slowchat

Bericht door shareen_G »

Guardian heeft sinds begin april last van duizeligheidsklachten. Deze klachten zijn anders dan de draaiduizeligheid die hij jaren terug heeft gehad. De huisarts heeft cinnarizine (pilletjes tegen wagenziekte) voorgeschreven en daarmee worden de klachten wel iets minder maar het gaat niet helemaal over. Verder veel last van bijwerkingen zoals vermoeidheid.
Hij rijdt nu ook geen auto meer en werkt halve dagen (aangepast werk). We zijn ondertussen bij de neuroloog geweest en de KNO. MRI heeft hij ook gehad waarop geen afwijkingen te zien waren. De neurolog zei dat de MRI onder andere uitsluitsel geeft over ontstekingen in de zenuwen die het evenwichtsorgaan aansturen en nog wat andere dingen. Via de KNO gaat er nog een evenwichtsonderzoek plaatsvinden en later nog een gehoortest. Wat daar uit gaat komen is nog even afwachten.
De neuroloog zei wel dat mocht er verder niets uit de onderzoeken komen dan kan hij nog doorverwijzen naar specialisten in Apeldoorn.

Ik ben heel benieuwd hoe het verder gaat met je klachten en eventuele behandelingen.
Waar een wil is, is een weg
Plaats reactie