Oorzaken flauwvallen - Adrenaline/Endorfine?

Gesloten
Marcuw

Oorzaken flauwvallen - Adrenaline/Endorfine?

Bericht door Marcuw »

Naar aanleiding van Tango's opmerking in het draadje Ooit iemand zien flauwvallen tijdens spel?:
Tango schreef: Ik werk eigenlijk altijd met paniek haken. Dat is op zo"n moment essentieel anders krijg je de slavin bijna niet los als ze wat zwaarder is. Een hand om haar te tillen de andere om de haken los te maken.
En natuurlijk check ik de ademhaling en het hart als ze op de grond ligt. En help haar weer terug te komen.
Ik vraag me nu dus iets af.

Zou je iemand los moeten maken?
Van meerdere kanten heb ik al gehoord dat laten hangen beter is.
Natuurlijk wel eea controleren en eventueel aanpassen (minder strak aanzetten en zo) ipv maar van alles doen.

De argumenten hiervoor:
- de sub komt niet bij in een ander situatie die anders is dan wat hij/zij zou verwachten -> minder desorienterend
- juist als de sub vast zit, kan de ander snel/doeltreffend reageren en er wat aan doen. Ook een sub laten zakken met een hand kan leiden tot valpartijen wat an sich ook weer tot vervelende gevolgen kan leiden.
- van horen zeggen: de meeste partijen van flauwvallen komen door dat

Misschien als de sub graatmager en dun is, dat je dan met 1 hand/arm een persoon op kan vangen maar het lijkt mij onlogisch en niet praktisch.

Sterker nog, na wat gegoogled te hebben kwam ik zelfs de volgende stukjes tegen op http://www.amare-bdsm.nl/naalden.htm" onclick="window.open(this.href);return false;:
Hou er rekening mee dat wanneer je dit voor het eerst met jouw partner uitprobeert, deze wat tijd nodig heeft tussen de verschillende naalden. Laat hem/haar zich aanpassen en houdt hem/haar inde gaten (zeker bij een langdurig spel is dit heel belangrijk: de bloeddruk kan dalen en flauwvallen is niet ondenkbaar).
Bij situaties die ongewoon zijn wordt bij de meeste mensen, bij mijn weten, adrenaline aangemaakt. En voor het bestrijden van pijn endorfine.
Adrenaline vernauwd de bloedvaten - hiermee wordt de bloeddruk omhoog gebracht - dus m.i. niet een oorzaak van flauwvallen. Integendeel, er is een speciale epipen (adrenaline shot) die bij anafylactische reacties gebruikt wordt. Op andere sites word ook aangegeven dat deze pen gebruikt kan worden bij situaties waarbij iemand flauwvalt.

Dus zou dan endorfine de oorzaak kunnen zijn van het flauwvallen? Ook al ben ik niet medisch aangelegd, en heb ik er nog niet echt naar gezocht op het internet, ik heb er een idee over.

Endorfines zorgen voor een euforie gevoel - 'Ik kan de hele wereld aan'. Denk dat de meesten dat wel zullen herkennen. Als de eerste naald gezet moet worden, dan zal waarschijnlijk de adrenaline en endorfine gaan vloeien, zowel bij de ontvangende als gevende partij.

Maar na een paar naalden is de 'nieuwigheid' eraf, en word de adrenaline afgebouwd. Gevolg: ontnuchtering welke uit in verwijdering van de bloedvaten (adrenaline had deze versmald). Bloeddruk zakt - en dat kan dan hard gaan. En dan kun je op je klompen aanvoelen dat je dan de hersenen te weinig zuurstof krijgen (eventjes) met als reactie: flauwvallen.

Dit zou nog vererged kunnen worden door de endorfine. Endorfine is een 'natuurlijke' drug - te vergelijken met een wat vriendelijker versie van bijv. morfine/cocaine/heroine en mens-eigen. De drugs kunnen ademdepressies veroorzaken: http://nl.wikipedia.org/wiki/Ademdepressie" onclick="window.open(this.href);return false;

Dus als je door endorfine oppervlakkiger gaat ademhalen (sneller ipv dieper) dan krijg je ook minder zuurstof in het bloed. Combineer dat met het inzakken van de adrenaline spiegen en presto - een recept voor flauwvallen.

Ook in suspension kan dit dus veel makkelijker gebeuren: door borstharnas kan het zijn dat je minder goed/diep kunt ademhalen. Wederom kom ik dan tot dezelfde conclusie.

Ben benieuwd wat jullie van deze (niet zo wetenschappelijk onderbouwde) hypothese vinden!
asti

Re: Oorzaken flauwvallen - Adrenaline/Endorfine?

Bericht door asti »

Wat ik weet van m'n BHV training (waarbij een stukje EHBO zit) is dat flauwvallen een reden heeft: het lichaam gaat plat liggen waardoor het bloed beter naar de hersenen kan stromen..alle organen liggen op één hoogtelijn waardoor het minder moeilijk is met het rondpompen van't bloed zeg maar, tegen de zwaartekracht in. Mijn eerste reactie bij flauwvallen in zittende of staande/hangende positie zou dus zeker zijn: platleggen!

Maar misschien zijn er wel hele andere meningen/ervaringen/theorieën over hoor.. of zijn er medici in de zaal die andere info hebben. Ik vind het echter wel logisch klinken. Moet eerlijk zeggen dat als ik ooit out ga terwijl ik hang ik toch echt hoop dat iemand me naar beneden haalt en me niet gewoon laat hangen.
colet

Re: Oorzaken flauwvallen - Adrenaline/Endorfine?

Bericht door colet »

Je bent sowieso vaak wel eventjes gedesorienteerd als je bijkomt. Misschien ook afhankelijk van de tijd.
Alle keren dat ik ben flauwgevallen moest ik paar tellen gebruiken om te denken: ohja...
Marcuw

Re: Oorzaken flauwvallen - Adrenaline/Endorfine?

Bericht door Marcuw »

asti schreef: Mijn eerste reactie bij flauwvallen in zittende of staande/hangende positie zou dus zeker zijn: platleggen!
Logisch - maar wat is het verschil tussen een 'horizontale' suspension (= de meest gangbare) en plat liggen behalve dat het niet meteen op de vloer is? Voor circulatie dus geen verschil. Niet voor mij als leek tenminste - of je nou op 1 meter hoogte horizontaal word gehouden - hetzij op een tafel, hetzij in een suspension of op de grond...
Enige wat verschil zou kunnen maken is een mogelijk borstharnas dat beademing moeilijk maakt - en daar zou je dan denk ik eerst naar moeten kijken voordat je allerlei noodgrepen gaat uitvoeren.

Horizontale (staan of hangen) suspension zou dan wat anders zijn.

@Colet:
Ik ben zelf ook wel eens weggeraakt, maar dat kwam omdat mijn bloeddruk medicatie aangepast moest worden. Die was lager geworden en toen ik van een liggende positie te snel overeind kwam zakte ik gewoon letterlijk als een zoutzak in elkaar. Maar ik ben niet buiten bewustzijn geweest - heb dat dus passief ervaren: er was niks wat ik kon doen om het vallen tegen te houden. Wel een hele aparte gewaarwording trouwens. Ik kan niet zeggen dat ik verder gedesorienteerd was of zo, alleen een beetje duizelig.
Guilty

Re: Oorzaken flauwvallen - Adrenaline/Endorfine?

Bericht door Guilty »

Marcuw schreef: Logisch - maar wat is het verschil tussen een 'horizontale' suspension (= de meest gangbare) en plat liggen behalve dat het niet meteen op de vloer is? Voor circulatie dus geen verschil.
Het verschil tussen een horizontale suspension en plat op de grond liggen is dat hangen enorm veel energie vreet en dat er van alles bekneld kan raken. Lijkt me dus niet echt handig om iemand dan te laten hangen.

Nou snap ik wel dat jij dat misschien wel eens gehoord hebt. Er is namelijk één situatie waarin plat op de grond leggen juist dodelijk kan zijn, en dat is in het geval van Harness Hang Syndrome. Dit kan optreden als de benen lager zijn dan het hart EN volledig immobiel zijn. Op een of twee posities na, is dat mijns inziens geen reeel gevaar, de kunst is te weten wanneer het en rol zou kunnen spelen. En dat zijn juist niet horizontale posities.

In alle andere gevallen zou ik echt geen enkel voordeel weten van iemand laten hangen.
asti

Re: Oorzaken flauwvallen - Adrenaline/Endorfine?

Bericht door asti »

Wat guilty zegt. Goeie van dat syndroom trouwens, maar dat is volgens mij vrij zeldzaam bij de bondage omdat die positie/situatie amper voorkomt, het is echt een bergsport iets geloof ik. Ook bij horizontale suspension zou ik idd losmaken en neerleggen.. flauwvallen in horizontale positie lijkt me zorgwekkender dan in staande en zaak lijkt me dan om zoveel mogelijk alles te normaliseren, dus geen druk/knelpunten etc.

Maar dat is allemaal gewoon meedenken van mijn kant hè.. geen idee hoe het medisch exact zit.
mej.s

Re: Oorzaken flauwvallen - Adrenaline/Endorfine?

Bericht door mej.s »

Flauwvallen heeft naar mijn inziens te maken met een lage bloedruk en trage hartslag. Ik ben zo'n gevalletje en als ik maar even te snel op sta of het buiten echt warm is ben ik al dizzy en duizelt het me voor de ogen. Als ik me ergens duizelig in voel worden dan geef ik dit meteen aan en ik merk het ook aan mijn ademhaling en moet ik even rustig aan doen. Zelfs als ik een hectische dag heb en niet zoveel tijd om pauzes te nemen ben ik bekaf aan het eind van de dag. Dan moet ik flink bijdrinken om weer 'op adem' te komen. Er is niet echt iets aan te doen zegt mijn internist en huisarts. Ik ben er aan gewend en ook mijn vriendje :)

Zie hier de link op Wikipedia http://nl.wikipedia.org/wiki/Flauwvallen" onclick="window.open(this.href);return false;
Gesloten