Re: Het WS receptentopic
Geplaatst: 04 mei 2012, 00:09
Recept voor verse aardbeien kwarktaart
Ingrediënten
Een pak bastognekoekjes (mag ook el cheapo lookalike zijn)
100 (room)boter
300 gram aardbeien (al gooide ik er geloof ik 400 in)
250 ml slagroom
100 ml (aardbeien)sinaasappelsap
10 blaadjes witte gelatine
200 gram suiker
Benodigdheden:
Springvorm (24 cm)
Staafmixer
Iets om koekjes mee te verkruimelen (ofwel een keukenmachine, ofwel een theedoek en een deegroller)
Twee à drie kommen
Steelpannetje
Garde / mixer
Mesje
Pollepel
Bereiding:
1 verkruimel de bastogne. Hou er een apart. De rest gaat of in de blender gooien, of in een theedoek doen en dichtvouwen. Ik vind het zelf heel leuk om het pakket zodanig vast te pakken dat er geen koekje kan ontsnappen en dan op het aanrecht meppen. Daarna met de deegroller op slaan en rollen. Doe het kruim in een kom.
2 doe de blaadjes gelatine een voor een in een bakje koud water.
3 smelt de boter in een pannetje of in de magnetron
4 eet het bastognekoekje op terwijl je wacht.
5 meng de gesmolten boter met de kruimels. Gebruik het laatste beetje boter dat altijd in de pan/kom over blijft om de springvorm in te vetten (lifehack! ik doe zelf altijd bakpapier over de onderkant van de vorm, en dan de ring van de bakvorm er weer omheen klemmen. Scheelt in benodigde boter en je hoeft niet te boenen bij de afwas).
6 doe het kruimbotermengsel in de vorm. Goed aandrukken.
7 verwarm het vruchtensap in een pannetje (niet koken). Haal het van het vuur. Giet het water van de gelatineblaadjes weg, en knijp de blaadjes uit. Roer vervolgens de gelatine door de warme sap heen tot het allemaal is opgelost. Lukt het niet, is het sap niet warm genoeg.
8 was de aardbeien en haal het kroontje eraf. Doe ze in een kom.
9 doe de kwark bij de aardbeien in de kom
10 doe de suiker bij de kwark en aardbeien in de kom
11 pureer de aardbeien door de kwark en suiker met de staafmixer totdat alle aardbeien stuk zijn. Het mengsel is nu mooi rozerood
12 roer het gelatinesapmengsel door het kwarkmengsel
13 klop de slagroom stijf. Indien je dit met de hand doet: het kan even duren maar het gebeurt echt! Indien met de machine: klop niet te lang, anders maak je boter. Proef tussendoor vaak (alsof je dat niet al zou doen)
14 roer de slagroom luchtig door de kwark. Dit houdt in dat je het erin gooit, en een paar keer doorroert. Je zou nog verschil moeten kunnen zien in kleuren. Verwacht geen roodwitte zuurstok, maar een romige chuppachup lolly.
15 doe het kwarkmengsel in de springvorm op de laag koekjes. Eventueel recht strijken (vaak niet nodig).
16 zet de springvorm in de koelkast
17 wacht minimaal drie uur
Eet smakelijk!
Ingrediënten
Een pak bastognekoekjes (mag ook el cheapo lookalike zijn)
100 (room)boter
300 gram aardbeien (al gooide ik er geloof ik 400 in)
250 ml slagroom
100 ml (aardbeien)sinaasappelsap
10 blaadjes witte gelatine
200 gram suiker
Benodigdheden:
Springvorm (24 cm)
Staafmixer
Iets om koekjes mee te verkruimelen (ofwel een keukenmachine, ofwel een theedoek en een deegroller)
Twee à drie kommen
Steelpannetje
Garde / mixer
Mesje
Pollepel
Bereiding:
1 verkruimel de bastogne. Hou er een apart. De rest gaat of in de blender gooien, of in een theedoek doen en dichtvouwen. Ik vind het zelf heel leuk om het pakket zodanig vast te pakken dat er geen koekje kan ontsnappen en dan op het aanrecht meppen. Daarna met de deegroller op slaan en rollen. Doe het kruim in een kom.
2 doe de blaadjes gelatine een voor een in een bakje koud water.
3 smelt de boter in een pannetje of in de magnetron
4 eet het bastognekoekje op terwijl je wacht.
5 meng de gesmolten boter met de kruimels. Gebruik het laatste beetje boter dat altijd in de pan/kom over blijft om de springvorm in te vetten (lifehack! ik doe zelf altijd bakpapier over de onderkant van de vorm, en dan de ring van de bakvorm er weer omheen klemmen. Scheelt in benodigde boter en je hoeft niet te boenen bij de afwas).
6 doe het kruimbotermengsel in de vorm. Goed aandrukken.
7 verwarm het vruchtensap in een pannetje (niet koken). Haal het van het vuur. Giet het water van de gelatineblaadjes weg, en knijp de blaadjes uit. Roer vervolgens de gelatine door de warme sap heen tot het allemaal is opgelost. Lukt het niet, is het sap niet warm genoeg.
8 was de aardbeien en haal het kroontje eraf. Doe ze in een kom.
9 doe de kwark bij de aardbeien in de kom
10 doe de suiker bij de kwark en aardbeien in de kom
11 pureer de aardbeien door de kwark en suiker met de staafmixer totdat alle aardbeien stuk zijn. Het mengsel is nu mooi rozerood
12 roer het gelatinesapmengsel door het kwarkmengsel
13 klop de slagroom stijf. Indien je dit met de hand doet: het kan even duren maar het gebeurt echt! Indien met de machine: klop niet te lang, anders maak je boter. Proef tussendoor vaak (alsof je dat niet al zou doen)
14 roer de slagroom luchtig door de kwark. Dit houdt in dat je het erin gooit, en een paar keer doorroert. Je zou nog verschil moeten kunnen zien in kleuren. Verwacht geen roodwitte zuurstok, maar een romige chuppachup lolly.
15 doe het kwarkmengsel in de springvorm op de laag koekjes. Eventueel recht strijken (vaak niet nodig).
16 zet de springvorm in de koelkast
17 wacht minimaal drie uur
Eet smakelijk!