Pagina 25 van 55
Re: Het WS receptentopic
Geplaatst: 14 aug 2013, 19:17
door JerryM
En simpel.
Wat kookvocht gemixed met restje van de appelstroop/mosterd zooi voor een zoete saus waar je lekker de aardappeldingetjes in kon dopen.
Re: Het WS receptentopic
Geplaatst: 22 aug 2013, 12:28
door chell
Heeft iemand een lekker recept voor andijvie?
Re: Het WS receptentopic
Geplaatst: 22 aug 2013, 12:32
door Ravelijne
Maar liefst drie!
1) Stamppot rauwe andijvie. Aandachtspunt: aardappelpuree goed heet maken, en dan echt op het allerlaatste moment de andijvie er bij zodat de stamppot warm is maar de andijvie echt nog fris. Met blokjes kaas en augurk en als het kan een lekkere jus niet te versmaden.
2) precies recept heb ik niet, maar een vriend van mij maakte een goddelijke quiche met een korst van brooddeeg en een vulling van (veel!) andijvie, kwark, kaas en eieren en een flinke eetlepel (of 2) kerriepoeder. Ik hield toen nog niet van kerrie en niet van gekookte andijvie, maar dat was echt heerlijk.
3) Als je het echt goed maakt is de echte, ouderwetse gekookte andijvie gesmoord in een beetje gezouten boter en aanhangend vocht (met misschien nog een klein beetje extra water als het net niet genoeg is) ook lekker. Maar ik weet niet of iemand anders dan mijn ex-stief-schoonvader dat zo klaar kan maken dat het lekker is.
Oh, bonus recept! Salade met appel en banaan met een dressing van citroensap, olijfolie en honing is ook heel lekker.

Re: Het WS receptentopic
Geplaatst: 22 aug 2013, 12:58
door chell
Die quiche klinkt wel lekker

Stamppot andijvie en gewone andijvie houd ik dus juist niet zo van...
Re: Het WS receptentopic
Geplaatst: 22 aug 2013, 14:08
door Ravelijne
Die quiche is echt goddelijk.

Jammer dat ik de verhoudingen niet meer helemaal weet.
Re: Het WS receptentopic
Geplaatst: 26 aug 2013, 09:32
door Daantje
Mijn versie van pastasaus.
Het is niet echt een vast recept, ik doe het vaak met de groenten die goedkoop zijn op het moment of wat ik nog heb liggen en op moet. Dingen zoals het aantal paprika's kan je makkelijk variëren, ik had dit keer toevallig heel veel paprika in huis. Ik zal het recept geven zoals ik het afgelopen weekend heb gemaakt.
Ingrediënten
- 500 gram gehakt (ik gebruik meestal rund)
- 300 gram gerookte spekreepjes/blokjes
- 3 blikken tomaten in blokjes
- 2 pakjes Heinz Tomato Frito (gezoete tomatensausbasis, ik heb mijn pastasaus graat wat zoetig)
- 4 Flinke uien
- 2 rode paprika's
- 1 gele paprika
- 1 groene paprika
- 3 rode puntpaprika
- 3 verste tomaten
- Paar teentjes knoflook
- Kruiden naar smaak: zout, peper en gedroogde italiaanse kruidenmix (pas op met zout, er komt veel zout van de spekjes)
Optionele ingrediënten die er bij mij op basis van beschikbaarheid wel eens in zijn gegaan: prei, oranje paprika, lente-ui, wortel, sjalotten, rode pepers en als je er geen irrationele angst voor hebt zou je er nog paddenstoelen in kunnen doen.
Bereiding:
- Groente schoonmaken en snipperen of in blokjes snijden.
- spekjes uitbakken, schep ze met een schuimspaan in een kom en giet het overtollige vet weg.
- Gehakt rulbakken, in de pan waar je net het spek gebakken hebt.
- In een grote braadpan (of andere grote pan die in de oven kan) met wat boter of olie de uien tot glazig aanzetten samen met klein gesneden of uitgeperste knoflook.
- Paprika's erbij en weer laten aanfruiten
- Blikken tomaat erbij
- Verse tomaat erbij (in stukken)
- Tomato Frito erbij
- Italiaanse kruiden erbij
- Gehakt en spekjes erbij
- Doorroeren en wachten tot het begint te pruttelen.
- Deksel erop en in de oven zetten. Ongeveer 100 graden en dan een uur of zes laten staan.
- Pan uit de oven halen
- Op de kookplaat aan de kook laten komen en al roerende laten inkoken indien gewenst.
- Blijf roeren! het wil nu makkelijk gaan aankoeken op de bodem van de pan.
Re: Het WS receptentopic
Geplaatst: 29 aug 2013, 11:49
door juffie
Thanx Daantje!
Iemand een lekker babi pangang-ish recept?
Re: Het WS receptentopic
Geplaatst: 29 aug 2013, 13:24
door Crownless
Zou je MrCastor moeten vragen, maar die huppelt niet zo veel op het forum.
Re: Het WS receptentopic
Geplaatst: 29 aug 2013, 23:43
door lunaaa
juffie schreef:Thanx Daantje!
Iemand een lekker babi pangang-ish recept?
Gewoon een boemboe halen bij de toko en het vooral uren laten pruttelen. Lekker met rijst en een salade van komkommer en atjar.
Re: Het WS receptentopic
Geplaatst: 10 nov 2013, 21:07
door JJV
Mn Guiness-stew
1kg rundvlees,
2 el braadvet
2 grote uien
2 tenen knoflook
30 gr bloem
2.5 dl runderbouillon
2.5 dl Guiness
2 grote wortels in plakjes
2 laurierblaadjes
1 takje tijm
peper
1/2 kop pruimen (evt. ALS men pruimen gebruikt dan alleen't laatste half uur laten meesudderen)
peterselie als garnering (laat ik meestal weg)
ik maak t meestal met 500gr rundvlees.. 1 ui, en 1 teen knoflook maar rest wel t zelfde. anders kookt t droog
recept maakt t hier en daar (vind ik) nodeloos ingewikkeld met dingen apart leggen en geen deksels op pannen ..
afijn
vlees in t vet braden, ui en wortel toevoegen
guiness (let op: blik is 3% minder alcohol dan t flesje.. ik vind t flesje te bitter/sterk) en bouillon toevoegen
tijdje laten sudderen.. bloem erbij (ik neem lang niet altijd 30 gr. wordt t alsnog lobbig genoeg)
totale suddertijd tussen een uur en anderhalf uur
eet t meestal met aardappel puree of gekookte aardappels.
Re: Het WS receptentopic
Geplaatst: 10 nov 2013, 21:58
door Jezebel
Dankjewel! Die ga ik eens proberen!
Re: Het WS receptentopic
Geplaatst: 10 nov 2013, 23:22
door JerryM
Wat ik met stoofpotten vaak doe is een paar grote aardappels in 4en er een uur of 1,5 voor het klaar is in te doen. Hoef je echt maar 1 pan te gebruiken.
Re: Het WS receptentopic
Geplaatst: 10 nov 2013, 23:59
door kitten
Oh, goed idee!
Re: Het WS receptentopic
Geplaatst: 19 nov 2013, 23:07
door juffie
Iemand een heel lekker bouillon recept?
Bij mij blijft het vaak wat flauw.
Re: Het WS receptentopic
Geplaatst: 19 nov 2013, 23:18
door Daantje
Als je een snelkookpan hebt: vier uur onder druk laten trekken, werkt uitstekend voor runderbouillion. Een scheut sherry is een goede smaakversterker. Ik heb ook ooit gehoord over koffie als smaakversterker, maar dat heb ik nog nooit gedurfd.
Als ik bouillion trek:
Schenkel in de oven tot deze wat bruin kleurt.
Ui halveren en het snijvlak in een hete koekenpan dichtschroeien.
Wat prei (vooral groen heeft meeste smaak)
Wortel in brokken.
Knolselderij in brokken.
Geen hoeveelheden, bouillon gaat bij mij op gevoel en met wat er aan groeten voor handen is bij de super.