Wat fixertje zegt klopt, maar er is natuurlijk nog veel meer over te zeggen. Ik heb een tijdlang op Secondlife in een Gorean SIM rondgehangen en daar heel wat over Gor kunnen leren. De boeken heb ik trouwens nooit gelezen. Ze zijn nu niet bepaald 'gemakkelijke kost'.
De Gor serie bestaat uit, ik meen 26 boeken, geschreven door een Amerikaanse filosofie-professor onder pseudoniem John Norman. Het is gedeeltelijk fantasy over een wereld aan de andere kant van de zon: Counter Earth. Daar leven mensen die door aliens (de zgn. Priest Kings) van de aarde ontvoerd zijn en als een soort sociaal experiment op Counter Earth worden geplaatst. Enerzijds doet de Gorean maatschappij middeleeuws aan maar er zijn van de andere kant dan weer vrij hoog-technologische ontwikkelingen, bijvoorbeeld in de medische wetenschap. Verder kent Gor een eigen taal die de Gorean lifestyle in eerste instantie wat moeillijk toegankelijk maakt omdat je zoveel woorden moet leren. Maar Norman filosofeert in de boeken ook nogal over allerlei ideeën en heeft wat de denkbeelden die hij neerschrijft redelijk wat overeenkomsten met Plato, Nietzsche en op andere punten lijkt hij ook een soort beeld van 'eer' en 'natuurlijk leven' die doet denken aan bijvoorbeeld de erecodes van de Samurai. Het zijn dus niet 'zomaar verhaaltjes'. Er zit wel een hele denkwereld achter. En hoewel Norman dat nooit zo bedoeld heeft, zijn er aardig wat navolgers gekomen die zijn ideeën aanhangen en in de praktijk brengen op allerlei manieren. De boeken worden in het algemeen als redelijk vrouw-vijandig gezien en soms wordt wel gezegd dat een deel van de reden van het schrijven van de boeken voor John Norman een verzet was tegen het toenmalige feminisme waar hij zich aan stoorde. In elk geval ligt er redelijk wat nadruk in de boeken op dat de 'ware natuur' van vrouwen eigenlijk onderdanigheid is. In die zin propageert Norman een redelijk traditioneel rollenpatroon. Maar ook op andere vlakken doet de filosofie redelijk traditioneel aan.
De slavinnen en slaven op Gor zijn absoluut eigendom en de vorm van slavernij lijkt dan ook sterk op die uit de Grieks-Romeinse oudheid. Daar is verder niets consensual aan: slaven worden gevangen en tot slaaf gemaakt of verhandeld op slavenmarkten en er zijn ook een heleboel soorten kajiri (meervoudsvorm; kajira = vrouwelijk, kajirus = mannelijk), waarbij de soort vaak aangeduid wordt met bepaalde kleuren van de 'silks' die ze dragen.
Sommige mensen gebruiken de Gor-serie als inspiratiebron voor D/s en bdsm. De simpelste versie is bijvoorbeeld via de vrij bekende Gorean posities, waarvan 'nadu' wel de bekendste is. Maar er zijn aan de boeken ook hele ideeën te ontlenen die redelijk toepasbaar zijn in een vorm van TPE of Master/slave relatie. Er staan absoluut prachtige quotes in de boeken van Gor die de totale overgave en toewijding van een slavin aan haar Master beschrijven en prachtige 'serves' waarin een slaaf of slavin een Master dient (b.v. door te dansen, eten of drinken aan te bieden etc.).
Er is overigens een puntje waar fixertje er een beetje naast zit: er zijn dus wel degelijk ook mannelijke slaven op Gor en er zijn ook veel vrouwen die geen slavin zijn; de meeste zelfs ('Free women' genoemd). Er komen zelfs vrouwelijke Ubar's voor (tijdelijke leiders in geval van oorlog). Maar de free women van Gor lopen wel vaak het risico dat ze bij de minste vorm van zwakte die ze tonen (of openlijk sensueel gedrag of zelfs al als ze niet gesluierd zijn of teveel naakte huid zichtbaar is) door een Free man in slavernij gedwongen te worden. Free women moeten aan hoge standaarden voldoen willen ze ook werkelijk Free Woman blijven. En er is vaak duidelijk een zweem richting dat Free women eigenlijk alleen maar de juiste man tegen moeten komen om hun 'ware aard' als slavin te ontdekken. Overigens moeten ook Free men aan hoge standaarden voldoen. Er heerst een sterk eergevoel en daar gaan de Free men ook prat op.
Buiten mensen die Gor als kink-inspiratiebron gebruiken, bestaan er Gorean lifestylers. In wezen beschouwen zij zichzelf in het algemeen niet als 'kinksters'. Ze zien de Gorean ideeën meer als leidraad voor het leven in het algemeen. En binnen die ideeën past slavernij, maar dat beschouwen zij niet als een kink of zelfs als de hoofdzaak van de levensfilosofie. Veel Goreans wijzen bdsm als sexuele activiteit zelfs af en beschouwen dat als ziek. Er wordt redelijk wat met zwepen geslagen, maar dat is meestal puur als straf en dient totaal niet om een of andere vorm van masochisme bij een slavin te bevredigen. Het Gorean ethos is erg gericht op de wetten van de natuur en vaak wordt de natuur aangeroepen als reden waarom dingen zo zijn zoals ze zijn. Maar ook zelfkennis wordt hoog gewaardeerd. "Zijn wie je werkelijk bent" is een belangrijk uitgangspunt.
En dan zijn er inderdaad zoals Ravelijne al opmerkte mensen die beweren dat Gor niet van John Norman komt maar uit een overlevering die duizenden jaren oud is en in geheime genootschappen is doorgegeven en dat John Norman die alleen maar opgeschreven heeft. Dit lijkt me klinkklare nonsens, maar goed :-)
Goreans kunnen soms rare lui zijn heb ik wel gemerkt. Ik sprak ooit een Gorean die beweerde dat het woord 'collar' van het Gorean Ko-Lar kwam en dus geen oorspronkelijk Engels woord was. Lachen!
Op internet vind je talloze websites over Gor, maar helaas (zoals met veel dingen op internet) vaak met veel onjuiste informatie of wel heel eigen interpretaties. Goede bronnen om meer te leren over Gor zijn de zogenaamde "Luther's scrolls" (
http://www.gor-now.net/delphius2002/" onclick="window.open(this.href);return false; ) en de informatie van de Turian groep (
http://rsvpturian0.tripod.com/index.html" onclick="window.open(this.href);return false; ). RSVP, één van de mensen van de Turians, heb ik een tijd geleden leren kennen op Secondlife, waar behoorlijk wat Gorean roleplay bestaat. De Turians zijn eerder Gorean lifestylers overigens.