
Als je achteraf in een woordenboek gaat opzoeken wat je nou besteld en gegeten had, voldoe je per definitie aan alles voor de benaming "avontuurlijke eter"!
@Chell:


Als ik het recept goed lees, gaat dat vuur ook niet meer omhoog, klopt dat?chell schreef:Voor Ravelijne (maar ik kan het anderen ook aanraden)
Tomatensaus from scratch![]()
Nodig:
- Een dag met veel tijd
- Een grote stoof/braadpan
Ingrediënten:
3 kg mooie tomaten.
2 uien, gesnipperd
olijfolie
2 chilipepers (zaadlijsten eruit halen, tenzij je een wat pittigere variant wilt) deze sudder je helemaal stuk en kan geen kwaad voor eventuele kleintjes
1 glas rode wijn ( alcohol verdampt tijdens sudderen, kan ook geen kwaad )
zout/peper
halve bol knoflook
paar laurierblaadjes (ben ik de vorige keer vergeten, was nog steeds even lekker)
optioneel: Italiaanse kruiden (vers of gedroogd, wat je dan ook in huis hebt of waar je zin in hebt. Ik gooi het er altijd tegelijkertijd met de wijn bij)
Howto:
Snipper de uien en zet een flinke stoofpan op het vuur.
Giet een scheut olijfolie in de pan, gooi de uien erbij en draai het vuur laag.
Moet de knoflook ook een bepaalde tijd of stapel je de tomaten er direct achteraan?Nu begint het afwachten. De ui moet super langzaam garen, deze wordt dan zoeter en de scherpte gaat er af. Fijn voor mensen of kinderen met lastige darmen![]()
Na 35 minuten (serieus, zo lang moet het garen!), doe je de fijn gesneden chilipepers erbij.
Laat ook dit 15 minuten stoven.
Knoflook erbij. Kan geperst of gewoon klein gesneden. Tip: gooi zout over de knoflook bij het snijden, dit voorkomt dat de knoflook bitter wordt.
LET OP! Verander niks aan de volgorde hierboven!!
Mocht je de saus direct met gehakt willen maken, dan moet je die er nu in doen, met peper/zout naar smaak. Ik doe niet nooit, want ik heb liever een voorraad basic tomatensaus, omdat het ook prima werkt op bv. pizza's.
Bij geen van de stappen deksel op de pan of specifiek bij deze stap?Nu stapel je de gewassen tomaten in de pan. Niet bang zijn, gewoon de pan helemaal vol stapelen. De tomaten hoeven niet ontveld te worden of wat dan ook (wel het groen eraf natuurlijk).
Vuur moet laag, op standje stoof.
Na een uurtje zul je zien dat de tomaten al wat beginnen te zakken.
Nu giet je een glas wijn (of iets meer) erbij en laat je het verder met rust (kan ik nooit, ik ga altijd roeren en pletten enzo)
Géén deksel op de pan! De saus moet inkoken.
Verder nog tips of voortschrijdend inzicht?Na ongeveer 2/3 uur zijn de tomaten helemaal opgelost. Laat gewoon net zo lang sudderen tot je een mooie dikke , prachtig rode saus hebt.
Soms duurt het 3/4 uur, soms langer, afhankelijk van de tomaat die je gebruikt. Sowieso geldt: hoe langer het suddert, hoe lekkerder het wordt!
Als je de tomatenvelletjes toch nog wat vervelend vindt, kun je evt. aan het eind de staafmixer er even snel doorheen gooien.
Et voila! Een fantastische basissaus voor pasta, pizza en groentenKan prima in de vriezer!
En als bonus ruikt je huis ook nog eens de hele dag héérlijk!