Je doelt zeker op he Chinese Restaurant Syndrome? Dat is een hoax, een hele oude. Overgevoeligheid voor glutamaten op grote schaal is nooit wetenschappelijk vastgesteld. Vrije glutamaten zitten van nature in ál ons voedsel. In bepaalde groentes en gefermenteerde dingen meer dan bijvoorbeeld vers vlees. Maar zelfs ons eigen lichaam maakt het aan. Ook een correlatie tussen overgewicht en gebruik van glutamaat is niet statistisch bewezen. Al ken ik wel de eetlust bevorderende werking.greeneye schreef:Er zijn veel mensen die niet tegen E621 kunnen. Het is inderdaad een smaakversterker die zowat overal inzit. Het valt niet mee om te eten zonder die troep.
Behalve de meest voorkomende E-621 zijn ook E-620 t/m E-625 glutamaten.
Gezondheidstechnisch zie ik niet veel problemen met gebruik van glutamaten. Maar vanuit culinair oogpunt vind ik het overmatig gebruik in de voedingsindustrie een ramp. Bij unilever en consorten gaat het ongeveer zo:
"Hey, ons nieuwe product is smakeloze drab."
"Geen punt, we doen er gewoon flink veel MSG in en noemen drab-a-la-toscane."