Ik maak meestal een hele kip klaar in de oven als avondeten. 'Mooi' vlees hou ik apart voor een andere keer (avondeten of in een salade o.i.d., net zoals het uit komt) en wat er overblijft van de kip gooi ik in een soeppan samen met opgevangen vet en meestal ook wat overgebleven meegeroosterde groente (worteltjes etc.).
Ik heb eens een low carb hartige muffin in a cup gemaakt, op dezelfde manier, alleen andere ingredienten dus. En dat was vies! Jammer, want het was super makkelijk haha!
2,5 cups melk
4 tablespoons arrowroot
2 eidooiers
4 tablespoons suiker, honing, maple syrup of een andere zoetstof
1 tablespoon gembersap (verse gemberwortel raspen en uitknijpen, of door een juicer heenjagen)
klontje boter
1/4 teaspoon vanille extract (of naar smaak)
Mijn basisrecept is van een Amerikaanse site, vandaar de cups en tablespoons. Ik heb een setje maatbekers van de Ikea waar dat makkelijk mee af te meten is, maar anders weet onlineconversion.com nog raad.
Melk, eidooiers, arrowroot, zoetmaker en gembersap bij elkaar in een pan doen. Arrowroot kan er gewoon, hup, aan het begin meteen bij, daar hoef je niet eerst een papje van te maken zoals met maizena e.d. Gladroeren met een garde (gaat heel snel).
Al roerende verwarmen. Als de vla begint te binden (meestal zit hij dan net tegen de kook aan), nog vijftien tellen door blijven roeren, dan het gas uit. Roer nu het klontje boter en vanille extract er door. Warm en koud allebei lekker. Kan ook redelijk tegen invriezen in kleine puddingvormpjes, mits je het heeeel langzaam (liefst in de koelkast) ontdooid.
Gecarameliseerde appeltjes met honing
Appel in dunne partjes
boter
honing
Echte hoeveelheden heb ik hier niet van. Ik nam genoeg boter dat de hele bodem en een stukje van de rand van de koekepan ingevet zijn, ik denk twee of drie eetlepels honing en een middelgrote appel (ik had 'm niet geschild, maar dat is ook een kwestie van voorkeur). In een koekepan de boter smelten maar niet bruin laten worden. Honing er bij doen en vuur wat hoger tot de honing van kleur begint te veranderen. Dan de appel er bij en op redelijk hoog vuur een beetje bruin bakken. Het is even zoeken naar de juiste balans: te weinig bruin, en het heeft minder caramellige smaak. Verbrande honing is weer heel bitter. De mijne was denk ik nog aan de lichte kant, maar zo ook heel lekker.
Ik heb de vla en de appel naast elkaar geserveerd, omdat het nog een experiment was. Maar smaakte erg lekker bij elkaar!
Ingredienten:
1 1/2 el currypasta
1 gesnipperde ui
2 grote zoete aardappels
+- 100 gr ewrtjes
1 pakje kokosmelk (200 ml)
200 ml water
half bouillonblokje
koriander
naanbrood
Rijst voor 2 personen
How to:
Ui bakken tot hij glazig is en de currypasta even meebakken
De aardappels, water, kokosmelk en bouillon erbij doen en 20 minuten laten pruttelen
Als de aardappels zacht zijn de ewrtjes 2 minuten mee laten koken.
Zout, peper en koriander erbij doen naar smaak en serveren met het naanbrood.
Je kan er ook andere groentes door doen, paprika of broccoli of wortel bijvoorbeeld.
I need you to press me down before my body flies away from me ~ Tune yards, Powa